NEPÁL - feketeteák |
|
|
Erősen (80-90%) fermentált tea. A friss leveleket fonnyasztják, sodorják, magas páratartalmú helyiségben erjesztik, majd szárítják.
|
Burfi |
|
|
Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej, 5 dl tejszín, 250 g cukor
|
Zöldséges samosa |
|
|
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 nagyobb krumpli
- 1 közepes répa
- fél pohárnyi zöldborsó
- 1 fej lilahagyma
- só
- 1 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál római kömény
- chili ízlés szerint
|
Dal Bhat - Lencse főtt rizzsel |
|
|
Hozzávalók:
3 csésze víz
1 tk. kimagozott, finomra vágott zöld chilipaprika
1 csésze vörös lencse
1 ek. hámozott, reszelt, friss gyömbér
1/2 tk. só
1 tk. cukor
1/2 ek. tamarindsűrítmény
1 tk. növényi olaj
1/4 ek. fekete mustármag
1/2 ek. ötfűszerkeverék (kínai ötfűszerpor. A keverék egyenlő mennyiségű szecsuáni borsból, fahéjból vagy kassziából, szegfűszegből, ánizskaporból, és csillagánizsból áll. Valamennyi hozzávalót finomra kell őrölni, és légmentesen záródó dobozban tárolni.
|
Nepáli tojássaláta |
|
|
Hozzávalók:
4 főre
10 tojás
4 dl natúr joghurt
6 dkg vaj
1 tk kardamom mag
1 tk koriander mag
1 tk kömény
1 tk szárított chili - durván darált
1 citrom
só
|
Grillcsirke chiliszószban (nepáli) |
|
|
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, 3 szárított erős paprika, ? cm gyömbér, 5 friss chilipaprika, 20 dkg hagyma, 25 dkg paradicsom, 1 kk bors, 1 kk őrölt kömény, 1 kk őrölt koriander, ? kk kurkuma, 3-4 zöldhagyma, só, 2 ek mustárolaj, 2,5 dl csirkeleves; a páchoz: 2,5 dl joghurt, 1 ek citromlé, 2 ek szójaszósz, 10 dkg hagyma, 1 kk őrölt kömény, 1 kk szemesbors, 1 kk szecsuáni bors, 2 friss chilipaprika, 2 ek mustárolaj.
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a fokhagymát törje át, a gyömbért és hagymát vágja finomra, a paprikát keskeny csíkokra, a paradicsomot kis kockákra, a zöldhagymát 2-3 cm hosszra.
|
|